İklim Masasi

Biyoçeşitlilik

AB, 2030’a kadar tahrip olan doğal olanların en az %20’sini onaracak

Kısa süre önce Doğa Yenileme Kanunu’nu (NRL) kabul eden Avrupa Birliği, tahrip olmuş ekosistemlerinin en az beşte birini, önümüzdeki altı yıl içinde onarmayı hedefliyor. Bugün, AB’deki doğal alanların %80’den fazlasının zarar görmüş olduğu hesaplanıyor. Bağlayıcı hedefleri bulunan bu yeni kanun, AB’nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine erişebilmesinin önemli bir unsuru olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ise doğal alanların ne kadarının tahrip edildiğine dair verilere erişmek güç; derleniyorsa da şeffaflıkla paylaşılmıyor. Uzmanlara göre ekosistem, iklim ve tür çeşitliliği açısından benzersiz olan Anadolu’nun da NRL gibi bir yasaya acilen ihtiyacı var. Ancak böyle bir adım, ciddi idari kararlılık gerektiriyor.

Devamını Oku »

Akdeniz’de iklim değişikliğine bağlı kitlesel ölümler artıyor

Akdeniz’de beş sene üst üste yaşanan şiddetli deniz sıcaklık dalgalarını inceleyen bir çalışma, sıcaklık dalgaları ile deniz canlılarının kitlesel ölümleri arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Bilim insanları, ısınmaya bağlı bu durumun giderek şiddetleneceği ve Akdeniz’in biyoçeşitliliğine önemli bir tehdit oluşturacağı uyarısında bulunuyor.

Devamını Oku »

Mega Yangınlar Biyoçeşitliliği Tehdit Ediyor: Koruma Şart

2021 yılında Manavgat’ta çıkan yangınların biyoçeşitliliğe etkilerini analiz eden yeni bir çalışma, mega yangınlarda 56 memeli türü dahil birçok türün yaşam alanının zarar gördüğünü ortaya çıkardı. Araştırmaya göre en çok tür çeşitliliği barındıran alanlar, en yüksek şiddette yandı. Zarar gören türler arasında IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘tehdide yakın’ ve ‘hassas’ olarak sınıfılandırılanlar da bulunuyor.

Devamını Oku »